E-μάθημα

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ

Τμήμα 1 | Κεφάλαιο 1

Επόμενη ενότητα:
Ορισμός στόχων SMART


ΕισαγωγήΑς ξεκινήσουμεΣυμβουλέςΠερισσότεροι πόροιΠρακτικές δραστηριότητεςΤεστ Ενότητας

Εισαγωγή

Η ανάλυση των μαθησιακών αναγκών διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διαδικασία σχεδιασμού και διεξαγωγής οποιουδήποτε γλωσσικού μαθήματος. Σύμφωνα με τους Iwai κ.ά. (1999), ο όρος ανάλυση αναγκών αναφέρεται γενικά στις δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συλλογή πληροφοριών που θα χρησιμεύσουν ως βάση για την ανάπτυξη ενός προγράμματος σπουδών για την κάλυψη των αναγκών μιας συγκεκριμένης ομάδας μαθητών.

Για να εκπληρώσουν με επιτυχία τις μαθησιακές διαδικασίες οι εκπαιδευόμενοι πρέπει πρώτα να κατανοήσουν τις μαθησιακές τους ανάγκες μέσω μιας Ανάλυσης Μαθησιακών Αναγκών. Οι ανάγκες αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις και συμπεριφορές που είναι απαραίτητες για την ορθή, αποτελεσματική και ασφαλή εκτέλεση ενός ρόλου. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της LNA είναι η δυνατότητα του ατόμου να εντοπίσει το κενό δεξιοτήτων που μπορεί να έχει και πώς αυτό το κενό μπορεί να καλυφθεί αποτελεσματικά μέσω μιας πιο στρατηγικής μάθησης και ανάπτυξης.

 

Ας ξεκινήσουμε

Συμβουλές

5 βασικά βήματα για την ανάλυση μαθησιακών αναγκών

Source: https://res.cloudinary.com/monday-blogs/w_1600,c_fit/fl_lossy,f_auto,q_auto/wp-blog/2022/03/266-image8.png

 

.           Ποιες δεξιότητες χρειάζονται για να προχωρήσετε;

Σκεφτείτε ποιους στόχους θέλετε να επιτύχετε και τι σας λείπει – σκεφτείτε το ως την αρχική αξιολόγηση των αναγκών σας. Αν δεν ξέρετε ακριβώς τι θέλετε, μπορείτε πάντα να αποκτήσετε εικόνα από τις τρέχουσες περιγραφές θέσεων εργασίας, αναλύοντας τις δεξιότητες που αναφέρονται, ώστε να είστε σε θέση να προσδιορίσετε τις βασικές ικανότητες και τα περιζήτητα χαρακτηριστικά στις σχετικές αγορές και ρόλους.

Υ.Γ. Μην αφήσετε τον κατάλογο των δεξιοτήτων να σας τρομάξει! Είστε παραπάνω από ικανοί να αποκτήσετε οποιαδήποτε από αυτές τις δεξιότητες, απλώς χρειάζεται χρόνος και θέληση!

  • Ποια είναι τα τρέχοντα επίπεδα δεξιοτήτων;

Σε αυτό το σημείο πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε τι έχετε επιτύχει μέχρι στιγμής και να προσδιορίσετε τι σας βοήθησε να το επιτύχετε. Αναλογιζόμενοι την πρόοδό σας, θα μπορέσετε να επισημάνετε τα προσόντα σας και να τα αξιολογήσετε ανάλογα.

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε τις δεξιότητές σας είναι μέσω ενός διαδικτυακού τεστ. Τα τεστ αξιολόγησης δεξιοτήτων δεν δίνουν καμία βαρύτητα στο πώς μάθατε αυτά που ξέρετε- μετρούν το τι μπορείτε να κάνετε. Χρησιμοποιούνται επίσης συστηματικά για διάφορες πρωτοβουλίες πρόσληψης και ανάπτυξης εργαζομένων.

 

  • Προσδιορίστε το κενό δεξιοτήτων.

Αφού καθοριστούν τα επιθυμητά πρότυπα επιδόσεων, το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί το χάσμα μεταξύ των σημερινών και των επιθυμητών επιδόσεων. Στόχος αυτής της φάσης είναι να εξεταστούν τα κενά και να προσδιοριστεί τι είδους ανάπτυξη δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψή τους. Επομένως, αν συγκρίνετε τις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε με τις δεξιότητες που έχετε σήμερα, θα βρείτε το κενό δεξιοτήτων.Ένας τρόπος για να εντοπίσετε το μαθησιακό σας κενό είναι ο εξής:

Χρησιμοποιήστε δειγματικά έγγραφα, όπως φύλλα προετοιμασίας για εξετάσεις και δειγματικά τεστ εξετάσεων. https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/exam-preparation/

 

  • Πώς μπορεί να καλυφθεί αυτό το χάσμα μέσω της μάθησης

Οπλισμένοι με τις πληροφορίες που έχετε αποκτήσει σχετικά με τις δεξιότητες που χρειάζεστε και τις δεξιότητες που διαθέτετε, ήρθε η ώρα να πιάσετε δουλειά για να καλύψετε τα κενά δεξιοτήτων.

Ξεκινήστε με τον καθορισμό μαθησιακού υλικού και εμπειρογνωμόνων σε θέματα, ώστε να δημιουργήσετε τελικά έναν εξατομικευμένο κατάλογο πόρων που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. Η δημιουργία όλων αυτών των πηγών για εσάς θα ήταν ένα άλλο δύσκολο έργο, οπότε σε αυτό το στάδιο είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξετε πηγές υψηλής ποιότητας και αναγνωρισμένες. Οι πηγές αυτές μπορεί να είναι είτε διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης, όπως Duolingo, Memrise, Lingualia, Busuu. Διαδικτυακές κοινότητες με φυσικούς ομιλητές όπως το Lang 8, βιβλία, βίντεο όπως το https://lingoclip.com/ που ενισχύει την εκμάθηση σε διάφορες γλώσσες μέσω τραγουδιών, podcasts όπως τα https://www.fluent.show/, https://actualfluency.com/actual-fluency-language-learning-podcast/  και https://languagepod101.com/  ή ακόμη και να διαβάζετε τις ειδήσεις σε τροποποιημένο επίπεδο https://www.linguistica360.com/  .

Επιπλέον, αποφύγετε να επικεντρωθείτε σε μια μεθοδολογία που βασίζεται μόνο στη γραμματική. Αναζητήστε επικοινωνιακές προσεγγίσεις που δίνουν επίσης προσοχή στην ομιλία και την ακρόαση.

Χρησιμοποιήστε υλικό αυτοπρόσβασης όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Αναζητήστε ουσιαστική ανατροφοδότηση, είτε μέσω διαδικτύου είτε από κάποιον ειδικό στη γλώσσα-στόχο. Υπάρχουν διάφορα λογισμικά όπως το https://writeandimprove.com/  που παρέχουν γρήγορη ανατροφοδότηση κατά την παραγωγή γραπτού λόγου.

 

 

  • Εφαρμογή μαθημάτων κατάρτισης και αξιολόγηση.

Έχετε φτάσει επιτέλους στο τελευταίο βήμα αυτής της ανάλυσης! Τώρα το μόνο που απομένει είναι να αξιολογήσετε την πρόοδο που κάνετε.

Ξεκινήστε ελέγχοντας αν αναπτύσσετε τις απαιτούμενες δεξιότητες, οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από την πλατφόρμα μάθησης. Αν κάτι δεν συνάδει με αυτά που έχετε ήδη μάθει ή νομίζετε ότι δεν λειτουργεί, τότε ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε τα εργαλεία μάθησης που χρησιμοποιείτε.

  • Ακολουθούν ορισμένοι πρακτικοί τρόποι για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Αναλογιστείτε την ποιότητα των γλωσσικών σας συνηθειών. Για παράδειγμα:
    • Εξασκείστε κάθε μέρα;
    • Έχετε υιοθετήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εκμάθησης;
    • Επεκτείνετε τα όρια των δεξιοτήτων σας πέρα από τη ζώνη άνεσής σας;
    • Κρατάτε σημειώσεις και αξιολογείτε πόσο αποτελεσματικές ήταν οι μαθησιακές σας συνεδρίες;
    • Μαθαίνετε από τα λάθη σας;

 

  1. Χαρτογραφήστε την πρόοδο που κάνετε στην πορεία σας. Στην ουσία, ένας χάρτης μπορεί να είναι ένα διάγραμμα ή ένα πλαίσιο που κατηγοριοποιεί την όλη διαδικασία εκμάθησης μιας γλώσσας σε διάφορα επίπεδα και σύνολα δεξιοτήτων, που κυμαίνονται από τον πλήρη αρχάριο έως την ευχέρεια που μπορεί να συγκριθεί με έναν φυσικό ομιλητή. Το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς, ή ΚΕΠΑ, είναι το πιο γνωστό από αυτά τα πλαίσια. Ξεκινώντας από το επίπεδο Α1 και συνεχίζοντας με τα επίπεδα Α2, Β1, Β2, Γ1 και Γ2, υπάρχουν συνολικά έξι αλφαβητικά επίπεδα. Create vocabulary lists as you learn, review them, and use them again. Repetition is the mother of learning.
  2. Εξετάστε το ενδεχόμενο να διαβάσετε ξανά κάτι που προηγουμένως θεωρούσατε πρόκληση. Συγκρίνετε αν σας είναι ευκολότερο να κατανοήσετε το κείμενο τώρα ή όχι.
  3. Σκεφτείτε να ξαναδείτε μια ταινία ή μια τηλεοπτική εκπομπή που δυσκολευτήκατε να παρακολουθήσετε την πρώτη φορά. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την εκμάθηση γλωσσών μέσω ταινιών: https://www.fluentu.com/blog/how-to-learn-a-language-by-watching-movies-2/

Δοκιμάστε διαδικτυακές αξιολογήσεις και τεστ ικανοτήτων, όπως το https://www.languagetrainers.com/level-tests.php  ή το https://dialangweb.lancaster.ac.uk/.

Περισσότεροι πόροι:

Θέλετε ακόμα να συνεχίσετε να μαθαίνετε για το θέμα αυτής της ενότητας; Μην ανησυχείτε, έχουμε ετοιμάσει μια επιλογή περαιτέρω πόρων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να μάθετε περισσότερα. Απλά κάντε κλικ στους συνδέσμους και συνεχίστε να μαθαίνετε!

 

Πρακτικές δραστηριότητες

Παράρτημα 1

Παρακάτω θα βρείτε το ερωτηματολόγιο ανάλυσης μαθησιακών αναγκών. Η προθεσμία συμπλήρωσης είναι πριν από την πρώτη ημέρα των γλωσσικών σας μαθημάτων.

Παρακαλείστε να αφιερώσετε τον απαραίτητο χρόνο για να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια. Είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη δημιουργία του προσωπικού σας εκπαιδευτικού σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες σας και θα σας επιτρέψει να επιτύχετε την επιτυχή εκμάθηση μιας νέας γλώσσας.

Ο μόνος σκοπός αυτής της έρευνας είναι να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις εκπαιδευτικές σας προτεραιότητες. Τα αποτελέσματα δεν έχουν κανέναν άλλο σκοπό, αρκεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τους τομείς στους οποίους επιθυμείτε περισσότερο εκπαίδευση ή ανάπτυξη.

Επιπλέον, αυτό το ερωτηματολόγιο μπορεί να λειτουργήσει ως αξιολόγηση αυτοαξιολόγησης. Όταν ολοκληρώσετε τα γλωσσικά σας μαθήματα, επανεξετάστε την απάντησή σας στην ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες σας. Τις εκπληρώσατε;

Σας ευχαριστούμε που αφιερώσατε χρόνο και προσοχή για να συμπληρώσετε αυτό το ερωτηματολόγιο.

 

  • Γνωρίζετε κάποια άλλη γλώσσα εκτός από τη μητρική σας;

α) Ναι

β) Όχι

 

  • Εάν ναι, παρακαλώ, πληκτρολογήστε ποια γλώσσα γνωρίζετε ήδη. (Αυτή η ερώτηση θα σας παρακινήσει να αναζητήσετε γλώσσες που θεωρούνται “αδελφές” γλώσσες και να αποφασίσετε αν θέλετε να τις επιλέξετε ή να τις απορρίψετε). ___________________________________________________________________

 

  • Εάν ναι, παρακαλούμε προσδιορίστε ποια ήταν η μέθοδος εκμάθησης που ακολουθήσατε. (Μπορείτε να επιλέξετε περισσότερες από μία επιλογές).

α) Τυπική εκπαίδευση

β) Μη τυπική εκπαίδευση

γ) Μαθήματα πρόσωπο με πρόσωπο με καθηγητή ξένων γλωσσών

δ) Ηλεκτρονικά μαθήματα με καθηγητή ξένων γλωσσών

ε) Πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης

στ) Εφαρμογές

ζ) Μάθηση στην τάξη

η) Μάθηση ατομικά

 

  • Εάν ναι, ποια ήταν η εμπειρία σας σχετικά με τη μέθοδο εκμάθησης, π.χ. ήταν κακή ή καλή; (Η ερώτηση αυτή θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις προτιμήσεις σας). ___________________________________________________________________

 

  • Γιατί θα θέλατε να μάθετε μια νέα γλώσσα;

α) Για να αναβαθμίσω τις γνώσεις μου

β) Για να βρω ένα νέο χόμπι

γ) Απαιτείται για μια θέση εργασίας

δ) Για να αποκτήσω ένα ακόμη πιστοποιητικό γλωσσομάθειας

ε) Για να επικοινωνήσω με τους συνομηλίκους μου

στ) Για να μετακομίσω σε άλλη χώραPlease, indicate how much time you could dedicate to studying/learning?

α) Μία φορά την εβδομάδα

β) Δύο – τέσσερις φορές την εβδομάδα

 

  • Ποια είναι η προτιμώμενη διάρκεια κατάρτισης;

α) 3 μήνες

β) 6 μήνες

γ) 1 έτος

 

  • Αξιολογήστε αν μπορείτε να αξιολογήσετε τις δεξιότητές σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να αξιολογήσετε τον εαυτό σας και να καταλάβετε αν είστε πιο αποτελεσματικοί στο γράψιμο, την ανάγνωση, την ομιλία ή την ακρόαση; (Κλίμακα Liker όπου 1-χαμηλότερη, 5-υψηλότερη).
  1. a) 1
  2. b) 2
  3. c) 3
  4. d) 4
  5. e) 5

 

  • Αξιολογήστε αν είστε σε θέση να εντοπίσετε τα κενά σας κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας, προκειμένου να τα καλύψετε. (Κλίμακα Liker όπου 1-χαμηλότερη, 5-υψηλότερη).
  1. a) 1
  2. b) 2
  3. c) 3
  4. d) 4
  5. e) 5

 

  • Χρειάζεστε καθοδήγηση κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας;

α) Ναι

β) Όχι

 

  • Ποιες είναι οι προσδοκίες σας

______________________________________________________________________

 

Αφού διαβάσετε την ενότητα, προσπαθήστε να εκτελέσετε τις ακόλουθες εργασίες:

 

  1. Προσδιορίστε τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε προκειμένου να επιτύχετε τον στόχο σας. Χρησιμοποιήστε τη συνεχή αξιολόγηση συμπληρώνοντας δείγματα γραπτών ή διαδικτυακές γλωσσικές εξετάσεις https://www.cactuslanguage.com/language-level-tests/ , όπως φύλλα προετοιμασίας για εξετάσεις και δείγματα εξετάσεων. https://www.cambridgeenglish.org/learning-english/exam-preparation/ . Δημιουργήστε έναν πίνακα που να κρατάει τις βαθμολογίες σας, ώστε να μπορείτε αργότερα να παρακολουθείτε την πρόοδό σας προς τα κάτω.
  2. Μετρήστε τα τρέχοντα επίπεδα των δεξιοτήτων σας χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω. Χρησιμοποιήστε το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς ή ΚΕΠΑ, το οποίο είναι το πιο γνωστό από αυτά τα πλαίσια. Ακολουθεί πλέγμα αυτοαξιολόγησης σε διάφορες γλώσσες-στόχους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: https://www.coe.int/en/web/common-european-framework-reference-languages/table-2-cefr-3.3-common-reference-levels-self-assessment-grid . Ένας άλλος χρήσιμος σύνδεσμος για τη μέτρηση του επιπέδου σας είναι ο ακόλουθος https://cesalanguages.com/your-ability-assessing-your-language-level/
  3. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των υφιστάμενων και των επιθυμητών δεξιοτήτων σας; Δοκιμάστε να ετοιμάσετε έναν πίνακα που να περιέχει όλες τις δεξιότητες που έχετε ήδη αποκτήσει και όλες τις δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε στο μέλλον. Κάντε τις συγκρίσεις και προβληματιστείτε.
  4. Προτείνετε λύσεις για να καλύψετε αυτό το κενό. Ακολουθούν ορισμένες ασκήσεις που μπορείτε να ακολουθήσετε:

 

  • Η πρώτη συμβουλή είναι να αφιερώνετε 10 λεπτά κάθε μέρα για εξάσκηση σε λέξεις.   Είναι ορατά κάποια προθέματα ή επιθήματα; Μπορείτε να θυμηθείτε το ουσιαστικό, το επίθετο ή το επίρρημα της λέξης; Μπορείτε να βρείτε όρους με τους οποίους κάνει ομοιοκαταληξία; Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργείτε τους μαθητές που είναι περίεργοι για τις λέξεις και αυξάνετε την επίγνωση των λέξεων.
  • Ταξινόμηση λέξεων: Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι μαθητές μπορούν να ταξινομήσουν τις λέξεις, ανάλογα με τα μέρη του λόγου, τις συνδηλώσεις κ.λπ. Ένας τρόπος ταξινόμησης είναι να γράψετε σε κάρτες λέξεις που έχουν όλες παρόμοια σημασία, όπως χαρούμενος, ευχαριστημένος, ευχαριστημένος, ενθουσιασμένος, εκστατικός. Βρείτε ένα συνώνυμο ή ένα αντώνυμο και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε τη λέξη σε διαφορετικό πλαίσιο.
  • Φτιάξτε κάρτες flash με νέες λέξεις. Να τις έχετε μαζί σας και να τις απαγγέλλετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Γράψτε μια ιστορία που μόλις διαβάσατε με δικές σας απλές λέξεις στη γλώσσα-στόχο.
  • Παρακολουθήστε ταινίες χρησιμοποιώντας υπότιτλους στη γλώσσα-στόχο.
  • Για να ενισχύσετε τις δεξιότητες ανάγνωσης, διαβάστε πρώτα τον κατάλογο του λεξιλογίου. Στη συνέχεια, διαβάστε ένα νέο απόσπασμα δύο ή τρεις φορές, ενώ συμπεραίνετε το νόημα από τα συμφραζόμενα. Αποφύγετε την κυριολεκτική μετάφραση.
  • Για πιο προχωρημένους μαθητές, επαναλάβετε μια συζήτηση που έχετε ακούσει ή διαβάσει από οποιοδήποτε μέσο.
  • Παράγετε δημιουργικό περιεχόμενο σε podcasts, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Youtube ή σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα.

 

  1. Πώς θα ξέρετε ότι πετυχαίνετε στη διαδικασία μάθησης; Περιγράψτε ποιοι θα είναι οι δείκτες επιτυχίας.

 

Συμβουλή: Θα μπορούσατε να συντάξετε ένα πρότυπο, ώστε να έχετε μια πιο οπτική αναπαράσταση της κατάστασης στην οποία βρίσκεστε και των κενών που πρέπει να καλύψετε.

Τest Ενότητας