E-μάθημα

Ορισμός στόχων SMART

Τμήμα 1 | Κεφάλαιο 2

Προηγούμενη ενότητα:
ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ


ΕισαγωγήΑς ξεκινήσουμεΣυμβουλέςΠερισσότεροι πόροιΠρακτικές δραστηριότητεςΤεστ Ενότητας

Εισαγωγή

Όταν συνεχίζετε να προσπαθείτε να πετύχετε κάτι, αλλά συνεχίζετε να προσκρούετε στον τοίχο , πρέπει να αρχίσετε να αναρωτιέστε: “Έχω θέσει τον σωστό στόχο;”, γιατί ο καθορισμός των σωστών στόχων είναι το κλειδί της επιτυχίας!  Με αυτό το σκεπτικό αναπτύχθηκε η μέθοδος SMART.

Τι είναι οι SMART Στόχοι;

  • Δηλώσεις των σημαντικών αποτελεσμάτων που προσπαθείτε να επιτύχετε
  • Σχεδιασμένο με τρόπο που να προωθεί τη σαφή και αμοιβαία κατανόηση του τι συνιστά αναμενόμενα επίπεδα απόδοσης και επιτυχημένη επαγγελματική ανάπτυξη

 

Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορείτε να έχετε έναν πλήρη οδηγό για το πώς να δομήσετε τους στόχους σας ώστε να είναι εφικτοί.

Μονάδα Ας ξεκινήσουμε

Συμβουλές

Το SMART είναι στην πραγματικότητα ένα ακρωνύμιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καθοδηγήσετε τον καθορισμό των στόχων σας και να σας βοηθήσει να τους επιτύχετε.

Πηγή: https://static.wikia.nocookie.net/habitrpg/images/2/28/SMART-goals.png/revision/latest?cb=20170701220113

Ποια είναι τα κριτήρια SMART;

Ειδικό Τι θα επιτευχθεί; Ποιες ενέργειες θα κάνετε;
Μετρήσιμο Ποια δεδομένα θα μετρήσουν τον στόχο; (Πόσο; Πόσο καλά;)
Εφικτό Είναι ο στόχος εφικτός; Διαθέτετε τις απαραίτητες δεξιότητες και πόρους;
Σχετικό Πώς ευθυγραμμίζεται ο στόχος με τους ευρύτερους στόχους; Γιατί είναι σημαντικό το αποτέλεσμα;
Με βάση το χρόνο Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη του στόχου;

 

Επομένως, ένας στόχος SMART ενσωματώνει όλα αυτά τα κριτήρια για να βοηθήσει στην εστίαση των προσπαθειών σας και να αυξήσει τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου σας.

Τώρα ας κάνουμε μια περαιτέρω ανάλυση μέσω κάθε συστατικού.

 

  • Ειδικό

Αν θέλετε οι στόχοι σας να είναι αποτελεσματικοί, πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και σαφείς. Οι λιγότερο συγκεκριμένοι στόχοι είναι δύσκολο να καθοριστούν και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επιτευχθούν. Για να γίνει ένας στόχος συγκεκριμένος, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πέντε ερωτήσεις “W”,

  1. Ποιοι εμπλέκονται στην επίτευξη αυτού του στόχου;
  2. Τι θέλω να πετύχω; Σκεφτείτε τι προσπαθείτε να πετύχετε, επικεντρωθείτε σε αυτό και μη φοβηθείτε να γίνετε πολύ λεπτομερείς.
  3. Πού θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; (Πολλές φορές, αυτή η ερώτηση μπορεί να μην ισχύει, ειδικά αν θέτετε προσωπικούς στόχους)
  4. Πότε θέλω να επιτύχω αυτόν τον στόχο; Είναι σημαντικό να ορίσετε ένα χρονικό πλαίσιο.
  5. Γιατί θέλω να επιτύχω αυτόν τον στόχο;

Οι ερωτήσεις αυτές σας βοηθούν να φτάσετε στην καρδιά αυτού που αναζητάτε.

Οι δράσεις “S” μπορεί να περιλαμβάνουν: Διαχείριση, Δημιουργία, Σχεδιασμός, Εφαρμογή, Αξιολόγηση, Παραγωγή.

Παράδειγμα: Φανταστείτε ότι είστε σήμερα φοιτητής πανεπιστημίου και θα θέλατε να συμμετάσχετε σε ένα πρόγραμμα ERASMUS για έξι μήνες στη Γερμανία. Ένας συγκεκριμένος στόχος θα μπορούσε να είναι: “Θέλω να μάθω γερμανικά προκειμένου να υποβάλω αίτηση για αυτό το πρόγραμμα το επόμενο έτος”

 

 

 

  • Μετρήσιμο

Ποιες μετρήσεις θα χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε αν έχετε επιτύχει τον στόχο; Ένας στόχος SMART θα πρέπει να έχει κριτήρια για τη μέτρηση της προόδου. Η αξιολόγηση της προόδου σας βοηθά να προσδιορίσετε αν είστε σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου σας ή αν απλώς χάνετε χρόνο. Σας βοηθά επίσης να παραμείνετε συγκεντρωμένοι και να τηρήσετε τις προθεσμίες σας. Οι μέθοδοι μέτρησης μπορούν να είναι τόσο ποσοτικές (αποτελέσματα παραγωγικότητας, χρήματα που εξοικονομήθηκαν ή κερδήθηκαν κ.λπ.) όσο και ποιοτικές (γνώσεις, κοινωνικές δεξιότητες κ.λπ.). Για να κάνετε έναν στόχο μετρήσιμο, αναρωτηθείτε:

  1. Πόσα/πολλά;
  2. Πώς ξέρω αν έχω πετύχει τον στόχο μου;
  3. Ποιος είναι ο δείκτης προόδου μου;

Παράδειγμα: Φανταστείτε ότι παρακολουθείτε ένα γλωσσικό μάθημα. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκμάθησης θα πρέπει να αξιολογείτε την πρόοδό σας με τεστ. Τα αποτελέσματα των τεστ μετρούν αν καταφέρνετε να αποκτήσετε καλύτερες γνώσεις στη Γραμματική ή στο Λεξιλόγιο, αν καλύπτετε τα κενά σας ή αν πρέπει να καταβάλλετε μεγαλύτερη προσπάθεια.

 

 

  • Εφικτό

Σκεφτείτε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο στόχος για εσάς και αν είναι εφικτός. Έτσι, ένας στόχος SMART θα πρέπει να σας ωθεί να επεκτείνετε τις δεξιότητές σας προκαλώντας σας, αλλά να σας κρατάει προσγειωμένους. Επιπλέον, όταν θέτετε έναν εφικτό στόχο, μπορεί να είστε σε θέση να εντοπίσετε προηγουμένως παραγνωρισμένες ευκαιρίες ή πόρους που μπορούν να σας φέρουν πιο κοντά σε αυτόν.

Για να θέσετε έναν εφικτό στόχο, πρέπει συνήθως να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως:

  1. Πώς μπορώ να επιτύχω αυτόν τον στόχο;
  2. Πόσο εφικτός είναι ο στόχος;
  3. Έχω τα μέσα και τις ικανότητες να επιτύχω τον στόχο; Αν όχι, τι μου λείπει;

Παράδειγμα: Ωστόσο, απαιτείται η γνώση της γαλλικής γλώσσας. Αποφασίζετε να ξεκινήσετε ένα εντατικό μάθημα γαλλικών προκειμένου να αποκτήσετε τις προϋποθέσεις για το επόμενο έτος. Θα πρέπει να εξετάσετε αν έχετε τα χρήματα για να πληρώσετε το μάθημα ή αν έχετε χρόνο για να μάθετε τη γλώσσα σε αποδεκτό επίπεδο για τις απαιτήσεις του μεταπτυχιακού, κ.λπ.

 

  • Σχετικό

Ένα συνηθισμένο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι να έχετε πάρα πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιδιώκετε τους πιο σημαντικούς στόχους σας ανά πάσα στιγμή.  Όλοι χρειαζόμαστε υποστήριξη και βοήθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά είναι σημαντικό να διατηρούμε τον έλεγχό τους. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι οι ενέργειές σας οδηγούν όλους προς τα εμπρός, αλλά ότι εξακολουθείτε να είστε υπεύθυνοι για την επίτευξη του δικού σας στόχου.

Ένας σχετικός στόχος μπορεί να απαντήσει “ναι” σε αυτές τις ερωτήσεις:

  1. Φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο;
  2. Είναι καλή στιγμή για να το κάνετε;
  3. Ευθυγραμμίζεται με τις άλλες προσπάθειες/ανάγκες μου;

 

Παράδειγμα:    Φανταστείτε ότι μόλις βρήκατε μια θέση εργασίας ως υπάλληλος σε μια επιχείρηση με εξειδίκευση στην έρευνα. Θα θέλατε να μάθετε μια νέα γλώσσα και τώρα έχετε τα χρήματα για να πληρώσετε τα μαθήματα.  Ας πούμε ότι η προτεραιότητά σας είναι η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή μια κατάρτιση σχετική με το αντικείμενο της νέας σας θέσης εργασίας. Επίσης, θα πρέπει να εξετάσετε αν το νέο σας χρονοδιάγραμμα εργασίας είναι κατάλληλο και αν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση.

 

  • Χρονικά περιορισμένο

Ο καθορισμός στόχων είναι εύκολος, αλλά αν δεν έχει ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα δεν θα υπάρχει αίσθηση επείγοντος, επομένως λιγότερα κίνητρα για την επίτευξη του στόχου. Η παροχή μιας ημερομηνίας-στόχου για τα παραδοτέα ορόσημα είναι απαραίτητη, ώστε να γνωρίζετε πώς να παραμείνετε στην πορεία εντός ενός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Ρωτήστε τον εαυτό σας,

  1. Έχει ο στόχος μου προθεσμία;
  2. Μέχρι πότε θέλω να επιτύχω τον στόχο μου;
  3. Τι μπορώ να πετύχω σε αυτό το χρονικό διάστημα;

Παράδειγμα: Φανταστείτε ότι πρόκειται να μετακομίσετε στην Ιταλία για σπουδές τους επόμενους μήνες. Δεν γνωρίζετε ιταλικά- ωστόσο, οι σπουδές σας θα γίνουν στα αγγλικά.  Η προθεσμία που έχετε για να αποκτήσετε βασικές γνώσεις ιταλικών είναι 3 μήνες.

Σκεφτείτε αν είναι πιο αποτελεσματικό να ξεκινήσετε την ιταλική γλώσσα στην Ιταλία, ώστε να έχετε την ευκαιρία για καθημερινή εξάσκηση.

Όταν χρησιμοποιείτε το SMART, μπορείτε να δημιουργήσετε σαφείς, εφικτούς και ουσιαστικούς στόχους και να δημιουργήσετε τα κίνητρα, το σχέδιο δράσης και την υποστήριξη που απαιτούνται για την επίτευξή τους. Επιπλέον, η τεχνική SMART σας βοηθά να υπερβείτε τις ικανότητές σας, σας παρέχει μια πορεία που μπορείτε να ακολουθήσετε και, τέλος, σας βοηθά να οργανώσετε και να επιτύχετε τους στόχους σας.

 

Περισσότερες πηγές

Θέλετε ακόμα να συνεχίσετε να μαθαίνετε για το θέμα αυτής της ενότητας; Μην ανησυχείτε, έχουμε ετοιμάσει μια επιλογή από περαιτέρω πηγές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αν θέλετε να μάθετε περισσότερα. Απλώς κάντε κλικ στους συνδέσμους και συνεχίστε να μαθαίνετε!

 

Πρακτικές δραστηριότητες

Αφού διαβάσετε την ενότητα, προσπαθήστε τώρα να εκτελέσετε τις ακόλουθες εργασίες:

  1. Σκεφτείτε τι σας έκανε να επιλέξετε τον στόχο σας. Γράψτε μια μικρή παράγραφο με περίπου 10 προτάσεις που να απαριθμεί τους 5 κυριότερους λόγους.
  2. Προσαρμόστε τους στόχους σας σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο, χρησιμοποιώντας τις ερωτήσεις 5 W ως οδηγό. Να είστε πολύ συγκεκριμένοι, γιατί αν δεν είστε, τότε ούτε ο στόχος σας θα είναι.
  3. Ορίστε τουλάχιστον 3 δείκτες που θα σας βοηθήσουν να μετρήσετε την πρόοδό σας. Λάβετε υπόψη ότι οι δείκτες που θα ορίσετε θα πρέπει να αντιστοιχούν στο μαθησιακό σας επίπεδο. Ο καθορισμός πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών δεικτών μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδό σας.
  4. Φτιάξτε ένα διάγραμμα με τους στόχους που πρέπει να επιτύχετε και ορίστε μια συγκεκριμένη προθεσμία για καθέναν από αυτούς. Χρησιμοποιήστε έναν κατάλογο ελέγχου για να παρακολουθείτε την πρόοδό σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα χρονοδιάγραμμα των στόχων σας.
  5. Συμπληρώστε το ακόλουθο υπόδειγμα για να αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πλαισίου των SMART στόχων σας:

6) Αξιολογήστε τον εαυτό σας. Συμπληρώστε το ακόλουθο υπόδειγμα στην αρχή και στο τέλος της Ενότητας.

Δραστηριότητα: Εκπαιδευόμενος Αξιολόγηση

Αυτές οι ερωτήσεις αφορούν πράγματα που μάθατε κατά τη διάρκεια αυτής της Ενότητας. Παρακαλώ σημειώστε τον κύκλο που σας περιγράφει καλύτερα.

   Ξέρω τι είναι ένας SMART στόχος.

1)      Καθόλου.

2)      Λίγο.

3)      Κάπως.

4)      Πολύ.

    Καταλαβαίνω ότι η χρήση στόχων μπορεί να με βοηθήσει να πετύχω πράγματα που θέλω να επιτύχω.

1)      Καθόλου.

2)      Λίγο.

3)      Κάπως.

4)      Πολύ.

     Ζητώ βοήθεια όταν τη χρειάζομαι για να πετύχω τους στόχους μου.

1)      Καθόλου.

2)      Λίγο.

3)      Κάπως.

4)      Πολύ.

 

Test Eνότητας